Destinul: o dovadă științifică

by Anamaria Dobrinoiu on November 3, 2015
Cum funcționează ?

Îți place? Spune și altora!

Pinterest

Profesorul Anton Zeilinger – una dintre cele mai strălucite minți ale lumii – prezintă un aparat astfel conceput încât să trimită câte un singur foton spre o placă opacă prevăzută cu două fante. În mod normal, cum fotonii sunt eliberați unul câte unul, aceștia ar trebui să treacă fie printr-un orificiu, fie prin altul, iar ecranul fotografic din spatele plăcii să înregistreze două linii luminoase (câte una pentru fiecare fantă. Însă nu este deloc așa: ecranul înregistrează mai multe linii, dispuse simetric de o parte și de alta a celor două fante, ca și când ar fi vorba de o undă de lumină și nu un singur foton. Acest lucru se poate însă întâmpla doar dacă fiecare foton trece în același timp prin ambele fante. Mai exact, fotonii se comportă ca și când ar fi în două locuri în același timp (și ar trece – în același timpul timp – și printr-o fantă și prin alta).

Dar ce este cel mai ciudat abia acum urmează: în momentul în care, în încercarea de vedea prin ce fantă trece fiecare foton, de o parte și de alta plăcii opace sunt dispuse două detectoare, efectul de undă dispare, iar fotonii încep a se comporta așa cum gândeam că trebuie să se comporte. Iar dacă detectoarele sunt luate, efectul de undă apare din nou. Este ca și cum Universul nu ar dori să îi aflăm secretele.

Experimentul științific sugerează că, pur și simplu, doar prin simpla acțiune de a privi realitatea putem schimba comportamentul a ceea ce suntem obișnuiți să numim realitate. Sau, după cum spune Anton Zeilinger – repet, una dintre strălucitele minți ale omenirii:

Răspunsul fizicii moderne este acela că fotonul – particula elementară responsabilă de ceea ce numim lumină – nu este un element al realității.”

Comments
Leave a reply

Leave a Response

Close
Fii suporterul nostru!
Prin click pe aceste butoane ne ajuți să devenim mai buni. Dă click acum.
Social PopUP by SumoMe