Cum funcționează ?

Pantofii cu toc – istorie și modă

by Gabriela Suc on November 24, 2015

Îți place? Spune și altora!

Pinterest

Orice femeie deține cel puțin o pereche de pantofii cu toc. Aceștia conferă un plus de eleganță oricărei ținute vestimentare. Dacă pentru multe generații tocurile au însemnat feminitate, în urmă cu multe secole pantofii cu toc erau purtați doar de barbați. În Egiptul antic pantofii arătau starea socială a unei persoane: cei saraci mergeau în picioarele goale sau în sandale făcute din frunze de palmier, iar aristocrații purtau “strămoșii” pantofiilor cu toc. Primii purtători de tocuri se spune că ar fi fost persanii, prin secolul al IX-lea care se foloseau de ele pentru a nu c65445029_p06-0015ădea din șaua calului atunci când trăgeau cu arcul. De asemenea măcelarii îi foloseau pentru a se proteja de sângele animalelor pe care le sacrificau. chopine_1

Moda pantofilor cu toc a apărut în Europa atunci când primul ambasador al Persiei a fost primit de marile curți, aristocraţii din Europa de Vest adoptând cu entuziasm acest tip de încălțăminte. Introducerea tocului în vestimentație este făcută de Ecaterina de Medici care  a încălțat pantofii cu toc la căsătoria cu Regele Henric al II-lea al Franței, în 1533. Pantofii au devenit un simbol al statutului social, iar tocurile au crescut pentru a-i face pe bărbaţi să pară mai înalţi (unii etimologi cred că expresia din limba engleză ”well heeled” ce semnifică ”bogat, prosper” îşi are originea în acele vremuri). Regele Ludovic al XIV-lea al Franţei avea o pasiune mare pentru pantofii cu toc. Fiind un lider politic puternic dar scund, pantofii săi aveau tocuri roșii de cel puțin 10 cm, decorați cu scene din lupte.

Ca şi în zilele noastre, moda franţuzească a dat tonul pentru toată Europa, pantofii cu toc devenind populari şi la englezi. Regele Carol al II-lea al Angliei a fost pictat în tabloul făcut cu ocazia încoronării (1661) purtând o pereche de pantofi roşii cu tocuri foarte înalte, chiar dacă acesta avea avea 1,85 m.url

Pe măsură ce moda încălțămintei înalte a prins și în clasele inferioare ale societății, aristocrația a răspuns prin înălțarea tocului pantofilor. Pe străzile pline de gropi și noroi ale Europei secolului XVII, acești pantofi nu erau de niciun folos – dar aceasta era intenția. ”Una dintre cele mai eficiente căi de a sublinia statutul social este prin apelul la impracticabilitate”, spunea Elizabeth Semmelhack, de la Muzeul Bata din Toronto, menționând că în clasele sociale superioare era cultivată  ideea achiziționării de îmbrăcăminte incomodă, dar somptuoasă pentru a marca statutul privilegiat. ”Aristocrații nu muncesc pe câmp și nici nu trebuie să meargă foarte departe”, completează Semmelhack.

Deși europenii au fost atrași de pantofii cu toc pentru că le dădea un aer mai viril, un obicei de a prelua elemente din îmbrăcămintea masculină în moda feminină a determinat ca pantofii cu toc să fie purtați și de acestea. ”În anii 1630, existau femei care își tundeau părul sau care își completau costumațiile cu epoleți”, spune Semmelhack. ”Fumau pipă, purtau pălării cu note foarte masculine. Și de aceea femeile au adoptat tocul – făcea parte din efortul lor de a-și masculiniza costumația.”

În aristocrația europeană s-a continuat promovarea modei pantofilor unisex până la sfârșitul secolului XVII, când începe să se observe o modificare a tocului. Bărbații au început să poarte încalțăminte cu toc pătrat, mai solid și mai mic, iar femeile tocuri mai subțiri și mai curbate. Vârful pantofilor femeilor era de cele mai multe ori conic, astfel încât picioarele lor păreau mici și grațioase.

Apariția Iluminismului a schimbat perspectiva privind respectul pentru rațiune, utilitate și pentru educație, în detrimentul privilegiilor, astfel încât a fost afectată și moda masculină, care s-a îndreptat spre o vestimentație mai practică. În Anglia, cei din clasa socială superioară au început să poarte haine cu o croială simplă și comode pentru munca de administrare a moșiilor lor.

tocAcesta a fost începutul a ceea ce s-a numit Marea Renunțare Masculină, când bărbații au început să renunțe la bijuterii, culori stridente și materiale ostentative pentru un aspect mai sobru. Îmbrăcămintea bărbătească nu mai reprezenta atât de mult un simbol al statutului social, iar diferențele dintre sexe deveneau din ce în ce mai vizibile.

O dată cu Revoluția Franceză au renunţat şi femeile la tocuri, căci nu erau deloc folositoare sau comode, în special pe străzile pietruite si noroioase, unde era practic imposibil de mers cu tocuri. Pantofii cu toc au revenit la modă la mijlocul secolului XIX, fotografia având un rol determinant în transformarea modului în care moda – și, mai ales, imaginea de sine a femeii – era construită. Industria filmelor pentru adulți a fost printre primele domenii de activitate care a folosit noua tehnologie și a început să facă poze cu femei nude pentru cărți poștale. Modelele erau fotografiate în posturi care aminteau de nudurile clasice, însă purtau încălțăminte modernă, cu toc.

pantofi-vintage-maro-scortisoara-anii-70~7661546De atunci tocurile au avut fluctuații in modă. Spre finalul anilor ‘60 şi începutul anilor ’70 au fost purtate cu precădere tocurile mici, dar în anii ‘80 şi ‘90 tocurile înalte au revenit în forţă. Pe podiumurile caselor de modă au început să fie purtate diferite tipuri de tocuri, cum ar fi tocurile bloc ale anilor ‘70, saboţii ori faimosul stiletto, popular în anii ‘50, ‘80 dar şi azi.  pantofi-stiletto-rosii1-e1418229368708

Tocurile au avut o popularitate fluctuantă din momentul în care au fost prima dată create. Au supravieţuit Marii Crize, şi au crescut în popularitate atunci când fustele mini au fost la modă. În anii ′80 şi ′90 femeile au adoptat un stil de îmbrăcăminte mai profesional şi mai business, însă pantofii cu toc au supravieţuit şi de această dată.

Multe dintre noi, femeile, nu ne gândim la drumul lung şi dur pe care l-au parcurs tocurile, dar poate data viitoare când ne vom îmbrăca pentru o nuntă sau petrecere de lux, vom ciocni un pahar de martini în cinstea acelor măcelari egipteni.

Comments
Leave a reply

Leave a Response

Close
Fii suporterul nostru!
Prin click pe aceste butoane ne ajuți să devenim mai buni. Dă click acum.
Social PopUP by SumoMe