Piramidele din Caral, o descoperire uimitoare

by Madalina Tasca on November 28, 2015
Istorie

Îți place? Spune și altora!

Pinterest

Piramidele, primul pas către civilizație! 

De-a lungul anilor arheologii au încercat să găseacă răspunsuri la foarte multe întrebări precum: ” De cine au fost concepute?”, “De ce au fost create?”, ” Pentru cine au fost create?”, “Cu ce materiale au lucrat pentru realizarea lor?”, “Câți oameni au lucrat pentru asemenea creații?”, ” În cât timp au fost finalizate?” etc.
Peru, o coastă deșertică între munții Anzi și Oceanul Pacific unde nu supraviețuiește nimic. O exploratoare numită Ruth Shady a pornit singură în ținutul mort atunci când a aflat de existența unor movile neexplicabile. Analizând forma și existența în zonă a altor movile a făcut descoperirea uimitoare a unui oraș dispărut sub dunele de nisip care a șocat lumea arheologică.


Trecerea de la supraviețuirea în sate mici, apoi la orașe uimitoare s-a realizat în șase locuri ale lumii ca Egipt, Mesopotamia, China, India, Lumea Nouă în Peru și America Centrală. Existau foarte multe lucruri în comun precum scrisul, metalurgia, numerotația, ceramica, matematica, sistemele calendaristice, arhitectura monumentală, irigația, comerțul, structuri uriașe monumentale. Așa s-a ajuns la stadiul în care se găseau lideri, adepți care au devenit ulterior faraoni și regi. Datorită lor s-au realizat asemenea creații impunând reguli care opreau exprimarea părerii generale. Aceștia au organizat vieți și au atribuit sarcini care au avut un impact asupra societății complexe.
Ruth s-a întors la sit iar și iar cu echipe de studenți și arheologi apelând la un moment dat chiar și la armată. Săptămâni întregi au căutat ceramică, dar nimic. Treptat au descoperit unelte din piatră, urme de ghips, vopsea nevăzută de mii de ani, o serie de scări și zidul din fața piramidei. Găsirea unor saci realizați din trestie pentru fundația unei case a ajutat enorm la descoperire. Sacii au fost datați pentru 2 600 î. Hr. Caral avea aproape 5 000 de ani, la fel ca cele mai vechi piramide din Egipt.


Munca lui Ruth a dezvăluit că în centrul orașului Caral erau 6 piramide așezate în jurul unei piețe mari. Lângă ele erau un amfiteatru și un templu, centrul religios din Caral. În centrul pieței erau case, unele ornamentate și altele simple. Totul era dominat de piramida centrală, locul conducătorilor orașului.
S-au găsit lângă templul principal flauturi frumos sculptate făcute din oase de condori; cruste a unor creaturi numite melci megabolinus folosite ca ornamente pentru coliere în interiorul cărora se afla o pudră albă făcută din tei (teiul combinant cu coca mărește efectele cocainei din planta de coca); oase de pește; semințe de bumbac (fiecare clădire conține semințe de bumbac, fibre de bumbac sau textile); plasă de pescuit confecționată din bumbac. Astfel s-a realizat o legătură comercială între fermieri și pescari. Făceau comerț cu oamenii din munți, din junglă și de asemenea de pe coastă.
Așadar, forța care a condus la nașterea civilizației la Caral acum 5 000 de ani nu a fost războiul. Pare să fi fost comerțul. Conform spuselor lui Ruth Shady, “Caral a fost primul oraș cu prima conducere centrală” care s-a bucurat de pace un mileniu și care schimbă toate cunoștințele actuale despre originile civilizației.

Comments
Leave a reply

Leave a Response

Close
Fii suporterul nostru!
Prin click pe aceste butoane ne ajuți să devenim mai buni. Dă click acum.
Social PopUP by SumoMe