SARMIZEGETUSA REGIA – o legendă spectaculoasă

by Madalina Tasca on November 7, 2015
Istorie

Îți place? Spune și altora!

Pinterest

NU TE-AI ÎNTREBAT NICIODATĂ CE REPREZINTĂ DACIA ?
Îți comunic eu, acum, că e Țara Nemuritorilor. În urmă cu două milenii pe aceste meleaguri existau unele dintre regatele pe care filozifii Romei insistau să le numească barbare.
DECEBAL, SARMIZETUSA REGIA reprezintă pentru noi românii, urmași ai acestor civilizații, niște nume cu o semnificație impresionantă.
Totul pornește în mijlocul munților Orăștiei, în satul Grădiștea Muncelului, județul Hunedoara, unde, acum, în zilele noastre, se observă intensitatea culturii.
Fascinantele ruine ale capitalei precum și a cetăților din jurul acesteia ascund multe taine greu de înțeles.
În capitala Daciei, mai exact Sarmizegetusa Regală, a luat naștere o nouă lume.
Prin ce a luat naștere?!
Prin contopirea Daciei cu sfârșitul imensei cetăți.
Dominanța romană la Sarmizegetusa a durat aproximativ un deceniu, pentru că armata imperiului a părăsit zidurile acesteia imediat după moartea lui Traian.
Dacă stăm sa analizăm fiecare colțișor unde își fac apariția zidurile măcinate de vreme constatăm, cu ardoare, cât de spectaculoasă a fost istoria.
Sub conducerea lui Deceneu, urmaș la conducere după Burebista, s-a construit pas cu pas o adevărată legendă. Construirea capitalei a avut loc pe o perioadă considerabilă, și anume 200 de ani ( 100 î. Hr, 100 d. Hr) .
În urma războaielor daco-romane, sfârșite cu cucerirea Sarmizegetusei Regale de către Traian, conducătorul Romei, s-au descoperit cantități uriașe de aur precum și argint (peste 165 tone de aur și 331 tone de argint).
Sarmizegetusa_Regia_-_Sanctuarul_mare_circular._(Zona_sacra)Această reușită a adus o bucurie Romei și mai ales Lui Traian observându-se prin declararea a 123 de zile de sărbătoare.
Cu siguranță, fiecare dintre noi ne gândim ce stau în spatele ruinelor, ce au reprezentat, de ce au fost construite pe diferite terase?
Cercetările amănunțite ne oferă o perspectivă destul de rezervată neputându-se identifica semnificația nenumăratelor construcții.
Incalculabilele resturi ale templelor indică importanța pe care dacii o acordau religiei.sarmizegetusa-regia_0018-drum-pavat
Dacia, în esență reprezintă un univers în care se găsesc cei mai buni arhitecți, ingineri și instructori militari. ulpia_traiana_sarmizegetusa_02
Acest lucru este dovedit de condițiile impuse pentru încheierea păcii de Traian, în anul 102, după primul război cu Decebal în care se cerea expulzarea din Sarmizegetusa a tuturor oamenilor care îi ajuta pe daci să fie mai buni ca cei din Roma.Decebal, având un monopol asupra metalelor prețioase, altfel spus fiind atât de bogat nici nu avea nevoie de o monedă proprie pe care să scrie ” Decebalus per Scorilo”. sarmizegetusa-regia-sanctuar-mare-circular-14
Dacii copiau perfect moneda romană, cu care îi plăteau pe specialiștii străini în schimbul informațiilor prețioase. Și informațiile continuă..Impresionant nu?
Așadar, oraș construit în stil elenistic Sarmizegetusa pare a fi fost înconjurată de ziduri, cu edificii publice și reședințe de lux, “orașul de sus”, și alta mai largă, “orașul de jos”.

Comments
Leave a reply

Leave a Response

Close
Fii suporterul nostru!
Prin click pe aceste butoane ne ajuți să devenim mai buni. Dă click acum.
Social PopUP by SumoMe